OBIECTIVELE PROIECTULUI
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea sectorului economiei sociale și a bunăstării comunitare prin sprijinirea înființării a 21 de întreprinderi sociale și creșterea abilității persoanelor de a materializa idei de afaceri sociale inovative prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale pentru 132 de persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul urban. Prezentul proiect contribuie la atingerea obiectivului general al PEO „dezvoltarea resurselor umane”, datorită activităților ce vizează dezvoltarea competențelor antreprenoriale coroborate cu cele specifice managementului inovării pentru un grup țintă de minimum 132 de tineri cu vârsta de peste 30 ani până la 35 ani, șomeri, șomeri de lungă durata, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive care intenționează să înființeze o afacere socială în mediul urban în una din Regiunile mai puțin dezvoltate din Romania, respectiv Regiunea Sud Muntenia, Nord Est și Sud Est.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
Creșterea conștientizării și crearea unei atitudini pozitive față de cultura antreprenorială bazată pe inovare socială și tehnologică, prin activități specifice de promovare și de informare cu privire la sectorul economiei sociale, dezvoltarea competențelor de antreprenoriat sociale și manageriale în Regiunea Sud Muntenia, Nord Est și Sud Est. În cadrul acestor acțiuni se vor promova și beneficiile participării femeilor la programele de sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale, respectiv pentru inițierea unei afaceri și a ocupării pe cont propriu.
Creșterea capacității individuale de ocupare pe cont propriu a persoanelor din GT, respectiv tineri cu vârsta de peste 30 ani până la 35 ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive prin consiliere, formare profesională, asistență și sprijin pentru inițierea afacerilor din domeniul economiei sociale. Se va urmări facilitarea ocupării pe cont propriu a cel puțin 132 de persoane din grupul țintă din Regiunile mai puțin dezvoltate din România. Toate persoanele aparținând grupului țintă vor urma cursurile de formare de dezvoltare a competentelor în antreprenoriat social bazate pe inovare, iar participanții la curs vor învăța ce este și cum se elaborează un plan de afaceri (teorie și practică), iar la finalul cursului se vor acorda minim 122 de certificate ce vor atesta competențele dobândite.
Dezvoltarea de oportunități crescute de înființare de noi afaceri sociale (finanțarea a 21 întreprinderi sociale) ce vor genera pe termen scurt și lung noi locuri de muncă adresate grupurilor vulnerabile, fapt ce va contribui la dezvoltarea și creșterea competitivității Regiunilor mai puțin dezvoltate din România și la promovarea incluziunii sociale, precum și la dezvoltarea socială și inteligentă a unui mediu economic durabil. Toate persoanele aparținând grupului țintă vor avea oportunitatea de a participa în cadrul unui proces de selecție transparent, echidistant și obiectiv al planurilor de afaceri, cu respectarea procedurilor schemei de minimis, în urma căruia vor fi selectate 21 planuri de afaceri.
Creșterea ratei de ocupare în rândul persoanelor vulnerabile în diferite sectoare economice, prin finanțarea a 21 de idei de afaceri start-up (întreprinderi sociale) prin intermediul schemei de ajutor de minimis. Persoanele selectate în vederea finanțării ideilor lor de afaceri prin schema de minimis vor beneficia de consiliere/ consultanță/mentorat în cadrul parteneriatului proiectului și vor putea folosi cunoștințele solide acumulate pentru implementarea planurilor de afaceri. Prin proiect vor fi create circa 136 de locuri de muncă.